Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Slzy vína na stěně sklenice
"Slzy" ve sklenici jsou vítanější, než na obličeji. Ukazují však na kvalitu vína?
Mezi lidmi je hodně rozšířen názor, že kapky, stékající po zakroužení vínem po stěně sklenice (tzv. „slzy“ nebo „nohy“) souvisejí s kvalitou vína. A jsou-li výrazné, pak je víno kvalitní. V odborných kruzích (i literatuře) se lze setkat s vysvětlením, že tento jev svědčí o viskozitě nebo o obsahu glycerolu. To je částečně pravdě blíže, ale stále to není ono. Sklenka koňaku či jiného tvrdého alkoholu poskytne pohled na stejný jev, ačkoliv žádný glycerol neobsahuje.
Skutečnost je taková, že na stěně sklenice ulpí po zakroužení tenký film vína, na jehož horní hraně dochází k největšímu odpařování. Vzhledem ke specifickým hmotnostem jednotlivých složek vína (voda-alkohol-ostatní látky) se nejrychleji odpařuje alkohol. Tím „těžkne“ zbytek vína (převážně voda) a v podobě vznikající kapky stéká dolů.
Závěr je tedy prostý: „Slzy“ ve sklenici budou tím intenzivnější, čím více alkoholu bude víno obsahovat a čím vyšší bude teplota okolního prostředí. S kvalitou vína nemá tento jev nic společného.