Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Souboj titánů - Sassicaia vs. Pétrus 1971
Jak dopadlo porovnání dvou legendárních vín?
Ročník 1971 nás zavádí do doby, kdy to ani jedno z uvedených vín nemělo „politicky“ jednoduché. Sassicaia se nacházela ve třetím roce své existence a coby „enfant terrible“ toskánského vinařství vyvolávala svým moderním pojetím i netradiční odrůdovou skladbou stále ještě mimořádné emoce.
Ani Ch. Pétrus nemělo na růžích ustláno. V tomto roce totiž majitelé přistoupili k tehdy zcela neobvyklému činu – tzv. zelené sklizni, tedy snížení počtu dosud nezralých hroznů na jednotlivých keřích. Průkopníci to nikdy nemají lehké, praktika, která je dnes běžnou záležitostí, vyvolala v Pomerolu velmi ostrou kritiku a místní lidé sepsali dokonce i petici, k níž se připojil i farář – odstřihávání hroznů bylo považováno za ničení „božího daru“. Moueixové pak raději odstřihané hrozny tajně házeli v noci do řeky.
Jak tedy dopadlo porovnání těchto vín z pohledu roku 2010? Předem je třeba říci, že obě byla vynikající, jakkoli je zřejmé, že jsou již za svým zenitem. Vína zcela vyzrálá, stále ovšem svěží, aromaticky bohatá, komplexní, dlouhá. Sassicaia překvapila animálním tónem (velmi pěkným a ušlechtilým), u toskánských vín málokdy vídaným. Ch. Pétrus nabídlo pestřejší aromatiku a ještě něco magického navíc – jakési fluidum, kouzlo, svůdnost. Obě vína zůstanou ještě ve špičkové kvalitě nejméně 10 let, Pétrus i déle.
Celkový dojem vyzněl tedy těsně ve prospěch Ch. Pétrus, nicméně i Sassicaia byla mimořádným zážitkem.
