Svatovavřinecké v Ostravě 2019

Derniéra Svatovavřineckého? Ještě ne, přestože sehnat tři desítky atraktivních vzorků nejrozšířenější modré odrůdy českých a moravských vinic dá práce čím dál víc. Českými a moravskými vinaři domestikovaný, původem francouzský kultivar, jehož jedním z rodičů byl Pinot noir, testovali ostravští vínobuditelé poprvé r. 2003. Zvítězil bobulový výběr Vinných sklepů Lechovice (to ještě K.A.H.A.N. nepovažoval zbytkový cukr v nefortifikovaném červeném víně za kriminální čin). V hodnoceních r. 2008 a r. 2014 ozdobily tituly šampiónů archivní jakostní (sic!) Svatovavřinecká ze Znovína Znojmo a Žernoseckého vinařství.

První letošní seanci premiérově hostil ostravský tapas restaurant Pata Negra. Nominovaná vína z Moravy (21), Čech (3), Slovenska (1) a Rakouska (4), včetně vzorků novošlechtění Laurot [(Merlot x Seibel 13 666) x (Frankovka x Svatovavřinecké)] a Sevar (Seyve Villard 12-358 x Svatovavřinecké), byly degustovány anonymně, pouze se znalostí ročníku, stobodovým systémem OIV. Pro finální pořadí určující byl primárně medián, sekundárně součet všech obdržených bodů. Minimální mez pro zisk zlaté medaile činila 88 bodů, pro stříbro 84. Bronzové medaile udělovány nebyly. Všechna vína byla předem dekantována a porotě předkládána v sériích (tzv. flight). Pro zajímavost dodejme, že uzávěrům dominoval celokorek (9) a dvouploškový korek (8), méně často byl k vidění šroubovací uzávěr, korkový mikrogranulát a plastová zátka (vždy 4).

Hned ze startu šli s kůží na trh vinaři-zahrádkáři a vína předškolního věku si věru nevedla zle. Počínaje přímočaře třešňovým Svatovavřineckým 2018 (Ladislav Matzka, Žabčice; 80 b.), přes juvenilně svěží, zakulacené Svatovavřinecké 2018 (Jaroslav Svoboda, Žabčice; 82 b.), po kontroverzní “Agni-like“ Sevar 2018 (Vladimír Kelbl, Žabčice) s omamným buketem růží a čerstvě oloupaného líčí (81 b.). Nemnoho vín lépe chutná, než voní. Bezezbytku to platilo v případě o rok starších vzorků. Svatovavřinecké 2017 (Ing. Radomil Měřínský, Žabčice) charakterizovala hravá kyselinka, klasický dozvuk švestkového kompotu a perníkového koření (82,5 b.), sytě purpurové jakostní Svatovavřinecké 2017 (Milan Sůkal, Nový Poddvorov) bodovalo plností, rezonovalo vařenými povidly i špetkou pepře (81,5 b.).

Biodynamické kabinetní Svatovavřinecké 2016 (Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o.), reprezentující mělnickou podoblast, neobhájilo stříbro staršího sourozence z hodnocení r. 2014. Nabídlo sice expresivní aroma granátového jablka, pikantní chuť ostružin, ale i nežádoucí tóny dehtu a kožené galanterie (79,5 b.). Přiměřeně plné, granátově zbarvené slovácké Herbarium Moravicum Svatovavřinecké 2016 p.s. (Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.) decentně zavonělo sušeným ovocem a zahradními bylinkami, což rezultovalo toliko v potenciální bronz (82 b.). Kompaktní, sametově doznívající, vanilkově-třešňové Svatovavřinecké 2016 VOC Modré Hory (Leoš Horák, Vrbice; 86 b.) vybojovalo stříbrnou medaili, stejně jako opulentní minerální Thermenregion St. Laurent 2016 (Weingut Johannes Gebeshuber, Rakousko), který evokoval zprvu maliny a v dlouhém závěru Mon Cheri (86 b.). Stříbro staršího bratra z r. 2014 zlatou medailí trumflo hutné a ohnivé Svatovavřinecké 2016 p.s. (Moravíno s.r.o., Valtice), podtržené svůdnou ozvěnou máty, kokosu a čokolády (88,5 b.).

Smůla v podobě vady korku postihla skalické akostné Svätovavrinecké 2015 (Víno-Masaryk s.r.o., Slovensko; ex). Neuspělo rozhárané a palčivé, prosté moravské zemské Svatovavřinecké 2015 (Vít Sedláček, Vrbice), kdysi oceněné stříbrnou Hustopečskou pečetí (80 b.), ani tvrdé a strohé jakostní Svatovavřinecké Village 2015 (Nové Vinařství a.s., Drnholec), doprovázené závanem brusinkové marmelády (80 b.). Lehce animální, chuťově harmonické, ve finiši vstřícně borůvkové Svatovavřinecké 2015 p.s. (Vinařství Vladimír Tetur, Velké Bílovice) na cenný kov těsně nedosáhlo (83 b.). Teprve ukázkově švestkové, plnoštíhlé Svatovavřinecké 2015 (Ing. Radomil Měřínský, Žabčice) bylo honorováno stříbrem a rozpoutalo medailovou žeň (84 b.). Obdobný výsledek zaznamenali solidně strukturovaný Laurot 2015 p.s. (Vinselekt Michlovský a.s, Rakvice), nenásilně snoubící aroma trnkové marmelády a doutnajícího dřeva (84 b.), robustní, podmanivě „griotkový“ nachově zbarvený Niederösterreich St. Laurent Reserve 2015 (Weingut Malat, Rakousko; 86 b.), podezřele kulaťoučký a navinulý, temně rubínový Niederösterreich St. Laurent 2015 (Weinbau Strobl, Rakousko; 86,5 b.), filigránsky vyvážený, vláčně hedvábný zástupce VOC Modré Hory, jímž bylo Svatovavřinecké 2015 (Leoš Horák, Vrbice; 86 b.), a konečně moravský zemský „štrúdlák“, Svatovavřinecké Barrique 2015 (Vinařství Starý vrch, Hustopeče), jenž zaujal nebezpečnou pitelností a příjemným rozinkově-skořicovým parfémem (86,5 b.). Titul šampióna českým a moravským vinařům vyfoukl Thermenregion St. Laurent 2015 (Weingut Dopler, Rakousko). Bylo to víno karmínové barvy, které se pyšnilo osobitou vůní kandovaných fialek, na patře bylo mohutné a hřejivé, komplexní a ideálně srovnané, perzistentní s neodolatelnou dochutí „capuccino style“ (89 b.).

V litoměřickém duelu nebyl barrique přínosem. Navzdory zlaté medaili Národní soutěže vín tahalo za kratší konec středně plné Svatovavřinecké Barrique 2014 v.z h. (Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem s.r.o.), rozvíjející intenzivní aroma cedrového dřeva, černých moruší a kakaa (84 b.). Vínobuditelé preferovali a zlatem ocenili méně podbízivé, dokonale vyzrálé a elegantní Svatovavřineckému 2014 v.z h. (Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem s.r.o.), jehož mnohovrstevnatý buket zahrnoval sušené datle, tóny bylinkového čaje a podzimního lesa (88 b.). Medailovou štafetu od svého bratra ověnčeného stříbrem r. 2014 nepřevzalo štíhlejší fíkově-hrozinkové Svatovavřinecké 2013 p.s. (Habánské sklepy, spol. s r.o.; 82 b.). Nejlepší léta pobytem ve sklepě promarnily nefiltrované „jedenáctky“. Jednak autentický „Divý Vávra“ alias extravagantní moravské zemské Svatovavřinecké z Ivančic Ex insula hortensi 2011 (Dva duby s.r.o., Dolní Kounice; 79,5 b.), jednak provokativně živočišné, navinule višňové, rustikální Svatovavřinecké Staré keře 2011 p.s. (Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice; 82,5 b.). Čest archivních vzorků zachraňovaly nečekaně tělnaté, totálně povidlové jakostní Svatovavřinecké 2009 (Znovín Znojmo a.s.; 85 b.), spolu se Svatovavřineckým 2009 p.s. (Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice), což bylo dosud pevné a šťavnaté víno, nevtíravě kombinující vůni kávy a tabáku se záblesky lékořice (86,5 b.). Kýženou metu, alespoň stříbro jako v r. 2014, nedorovnal jednadvacetiletý doyen hodnocení, v jehož roli se představilo plnoštíhlé, peprmintem navoněné, až trochu hovězím bujónem načichlé, Svatovavřinecké Archivní 1997 p.s. (Patria Kobylí, a.s.; 82 b.).

Enogastronomická část setkání proběhla v režii jamonisty Jiřího Něničky, majitele tapas restaurantu Pata Negra. Podával se čerstvý kozí sýr obalený ve středomořských bylinkách, ovčí sýr z nepasterovaného mléka s kdoulovým želé, chorizo serrano a iberico, jamón serrano gran reserva krájený od kosti, fritovaná treska v pivním těstíčku s jogurtovou salsou, paella iberica se zeleninou, fazolemi a masem iberských vepřů.

 

CHAMPION
Thermenregion St. Laurent 2015
(Weingut Dopler, Rakousko)

ZLATÁ MEDAILE
Svatovavřinecké 2016 pozdní sběr
(Moravíno s.r.o., Valtice)
Svatovavřinecké 2014 výběr z hroznů
(Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem s.r.o.)

STŘÍBRNÁ MEDAILE
Svatovavřinecké 2015 VOC
(Leoš Horák, Vrbice)
Svatovavřinecké 2009 pozdní sběr
(Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice)
Niederösterreich St. Laurent 2015
(Weinbau Strobl, Rakousko)
Svatovavřinecké Barrique 2015 moravské zemské
(Vinařství Starý vrch, Hustopeče)
Svatovavřinecké 2016 VOC
(Leoš Horák, Vrbice)
Niederösterreich St. Laurent Reserve 2015
(Weingut Malat, Rakousko)
Thermenregion St. Laurent 2016
(Weingut Johannes Gebeshuber, Rakousko)
Svatovavřinecké 2009 jakostní
(Znovín Znojmo a.s.)
Svatovavřinecké 2015 moravské zemské
(Ing. Radomil Měřínský, Žabčice)
Laurot 2015 pozdní sběr
(Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice)
Svatovavřinecké Barrique 2014 výběr z hroznů
(Lobkowiczké zám. vinařství Roudnice n. L. s.r.o.)


Autor: MUDr. Martin Křístek

  
Print Friendly and PDF