Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
SZPI zveřejňuje celkové výsledky kontrol burčáku za rok 2010
V listopadu roku 2010 ukončila Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroly prodeje burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu, který se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu. Nyní má k dispozici v pořadí druhé a také již konečné výsledky laboratorních rozborů. Inspektoři přímo na místě kontrolovali hygienu prodeje, doklady o původu burčáku a také to, zda je nápoj správně označen. Cílem analýz pak bylo odhalit případné falšování tohoto nápoje.
V druhé vlně bylo analyzováno 19 vzorků označených jako burčák, z nichž požadavkům platných právních předpisů nevyhovělo 10 vzorků. Důvody nevyhovění byly následující: ředění burčáku vodou (5 případů); vyšší obsah ethanolu z přidaného cukru, než je povolený limit (3 případy); označování částečně zkvašeného hroznového moštu pojmem burčák (částečně zkvašený hroznový mošt může být v České republice označen jako burčák za podmínky, že je vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů – 5 případů) a použití syntetických barviv (jejich přidáním lze z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků – 1 případ). Dále byly analyzovány 2 vzorky částečně zkvašených hroznových moštů vyrobených z hroznů ze Slovenska a z Itálie. Oba tyto vzorky vyhověly.
Celkové výsledky analýz pak nejsou nijak optimistické: Z celkem 47 odebraných vzorků burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu nevyhovělo 20 vzorků.
V roce 2010 bylo odebráno celkem 15 vzorků částečně zkvašeného hroznového moštu (z toho nevyhověly 4 vzorky) a celkem 32 vzorků označených jako burčák (z toho nevyhovělo 16 vzorků).
S prodejci nevyhovujících burčáků či částečně zkvašených hroznových moštů budou zahájena správní řízení kvůli klamání spotřebitele, a to s uložením pokuty.
Tabulky s výsledky druhých a posledních analýz burčáků a částečně zkvašených hroznových moštů za rok 2010 naleznete zde.
Zpracoval: Ing. Romana Kadaňková
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce