Tramín v Ostravě 2018

Navoněné příslušníky pestré starobylé rodiny Tramínů, tj. Tramín červený a Tramín kořenný, posuzovali ostravští vínobuditelé r. 2002 (šampión Stanislav Škrobák z Čejkovic), r. 2008 (Tomáš Krist z Milotic) a r. 2014 (František Flodr ze Žabčic). Letos na podzim poprvé přišel na řadu doyen rodu, méně aromatický Savagnin alias Tramín bílý (staročesky Brynšt), a paletu barev obohatily módní odstíny oranžové… 

Přístřeší amatérským porotcům a celkem 22 nominovaným vzorkům z České republiky (14), Francie (5) a Rakouska (3), a to včetně Tramínů bílých (4) a „oranžových“ vín (7), poskytl zbrusu nový ostravský restaurant Noble. Hodnotilo se v sériích po 3 až 4 vzorcích (tzv. flight) stobodovou stupnicí anonymně (prezentován byl pouze ročník) a pro výsledek určující byl medián (sekundárním kritériem byl bodový průměr). Minimum pro udělení zlaté medaile činilo 88 bodů, pro stříbro 84 bodů. Bronzové medaile udělovány nebyly. Vzhledem k nezdravému trendu přemíry vín s vyšším obsahem zbytkového cukru v nabídce našich vinařů byla posuzována výlučně vína suchá (17) a polosuchá (5). Uzávěrům dominoval celokorek (9), následován šroubovacím uzávěrem a korkovým mikrogranulátem DIAM (obojí 5), jedenkrát byly použity dvouploškový korek, skleněný Vinolok a plastová zátka.  

V roli „nultého“ vzorku se ctí obstál v betonu školený delikátně pivoňkový a mladistvě svěží Tramín červený 2017 p.s. (František Mádl, Velké Bílovice; 83 b.). Nepřesvědčil neutrální, fádně květinový, měkký a kulaťoučký Tramín kořenný 2017 p.s. (Václav Šalša, Kyjov; 80 b.). Po stříbru pošilhával řádně kořenitý, štiplavě ohnivý a robustnější Tramín červený 2017 p.s. (Luděk Botur, Strážnice; 83 b.). Medailový práh však jako první překročil jantarově zbarvený, opalizující moravský zemský Kvevri Barbora Tramín červený 2017 (Navajn s.r.o., Oblekovice), expresivně šalvějově-jitrocelový, podtržený dlouhou sametovou dochutí (84 b.).

Pověst žabčických tramínů ziskem zlaté medaile potvrdil knižní etalon odrůdy, přímočarý polosuchý Tramín červený 2016 p.s. (Merlon a.s., Žabčice), kombinující parfém čajové růže se špetkou šafránu a perníkového koření (88 b.). Stříbrem byli honorováni Tramín červený 2016 p.s. (František Mádl, Velké Bílovice), což bylo dobře pitelné, mohutnější víno s pikantní kyselinkou a reminiscencí hruškového kompotu (84 b.), spolu s Tramínem terroir Krásná hora 2016 p.s. (Milan Sůkal, Nový Poddvorov), jenž byl harmonický, intenzivní a perzistentní, voněl po odkvétajících růžích, jeřabinách i muškátovém oříšku (85 b.). Ambicím nedostál medailemi (stříbro Grand Prix Vinex, Seal of Approval AWC Vienna, Decanter World Wine Awards Commended) ověnčený Tramín červený 2016 p.s. (Rodinné vinařství Košut, Prušánky), solidně stavěný vzorek s charakteristickým zábleskem čerstvě oloupaného liči, trochu pichlavý a zázvorem palčivě rezonující (83 b.).  

„Oranžový flight“ opanoval Tramín Oranž 2016 (Petr Marada, Mikulčice), prezentující se omamným buketem růží, skvěle sladěnou, svůdně hedvábnou chutí a nekonečným dozníváním. Reflektoval tří týdny na slupkách, osm měsíců v akátovém sudu a stal se nejlépe hodnoceným tuzemským vínem (89 b.). Propadl kalný a roztěkaný, kysaným zelím a hovězím bujónem zavánějící Tramín červený 2016 m.z. (Vican rodinné vinařství Mikulov), zrající půl roku v hliněné amfoře (66 b.). Více „oranžádou“ nežli tramínem byl technicky dokonalý „trojrozměrný“ (kyselinky, cukr, taniny) Gewürztraminer Orange 2016 (Weingut Malat, Rakousko) s vláčným, neoddiskutovatelně pomerančovým dozvukem (85 b.).

Nefiltrovaný, hutný a srovnaný, atypicky čajově-skořicový, moravský zemský Tramín červený 2015 (Jaroslav Osička, Velké Bílovice) oddělil od stříbra jediný bod (83 b.). Ten ke zlatu scházel také elegantnímu rakouskému BIO-Landwein Traminer Wild 2014 (Landauer-Gisperg, Rakousko), vínu jantarové barvy a decentního aroma růžového oleje, meruněk a vanilkových rohlíčků (87 b.). Do třetice dokonce velká zlatá byla nadosah šampiónovi hodnocení, jimž byl… Tramín bílý (sic!). Biodynamický jurský Arbois Savagnin 2014 (Bénédicte & Stéphane Tissot, Francie) padl do noty nejen ortodoxním zastáncům kategorie fino – amontillado. Zocelen téměř třemi lety v nedolévaném sudu pod závojem floru, oděn do nazlátlého roucha, oplýval oříškovým buketem se stopou medu a karamelizovaného jablka, překvapil komplexní, přiměřeně plnou, atraktivní minerální chutí s něžnou kyselinkou (91 b.)

Další Brynšt v pořadí už tolik neohromil. L´Étoile Savagnin Réserve de Louis 2012 (Domaine Geneletti, Francie) evokoval nálev z oliv, byl syrový, strohý a srážely jej travnaté tóny (82 b.). Přesvědčivé stříbro vyválčil šťavnatý kouřově-krémový, osobitý moravský zemský Tramín 2013 (Petr Kočařík, Čejkovice; 86 b.), stejně jako plnoštíhlý a uhlazený Gewürztraminer Quevri 2011 (Winkler-Hermaden, Rakousko), jehož široký aromatický profil zahrnoval zvadlé růže, čerstvé fíky, seno, rozinky a kandované ovoce (87 b.).

Dvojice moravských polosuchých vín na vrcholu zralosti byla svorně oceněna stříbrem. Jednalo se o tělnatější, vyvážený, líbivě navinulý Tramín červený 2010 p.s. (Znovín Znojmo a.s.; 87 b.), a také o relativně štíhlý, naleželý Tramín červený 2007 v.z h. (Vladimír Tetur, Velké Bílovice), okořeněný snítkou rozmarýnu a topícího se vosku (86 b.). Francouzský archivní triplet uvedl medově nazrálý Arbois Savagnin 2008 (Domaine De La Pinte, Francie) s pevným tělem a hravou kyselinkou, ale i kontraverzním závanem petržele (84 b.). Zlatou medailí bylo po nadstandartních deseti letech zrání v nedolévaném sudu odměněno zlatožluté Côtes du Jura Vin Jaune 2005 (Sylvie et Luc Boilley, Francie). Rozvinulo paletu vůní od jemné mandlové po nevtíravě heřmánkovou, pochlubilo se opulentní, slaně minerální chutí a vše završilo příjemně hřejivým finišem (90 b.). Stříbrem se zatřpytil i po letech krásně odrůdový, jen tím zbytkovým cukrem přehnaně zakulacený, Alsace Gewurztraminer 2004 (Louis Sipp, Francie) s filigránskými tóny šípkové růže a atraktivním marcipánovým kořínkem (86 b.).

Jakmile byly body sečteny a viněty odhaleny, servíroval tým restaurantu Noble menu zahrnující mj. tatarák z lososa se smetanou a rajčatovým chipsem, drůbeží paštiku s omáčkou z lesního ovoce a banánovým chlebem, či grilované kuřecí prso s černou rýží, římským salátem a zázvorem.

 

CHAMPION
Arbois Savagnin 2014
(Bénédicte & Stéphane Tissot, Francie)

ZLATÁ MEDAILE
Côtes du Jura Vin Jaune 2005
(Sylvie et Luc Boilley, Francie)
Oranž Tramín 2016 moravské zemské
(Petr Marada, Mikulčice)
Tramín červený 2016 pozdní sběr
(Merlon a.s., Žabčice) 

STŘÍBRNÁ MEDAILE
Tramín červený 2010 pozdní sběr
(Znovín Znojmo a.s.)
Traminer Wild 2014
(Landauer-Gisperg, Rakousko)
Gewürztraminer Quevri 2011
(Winkler-Hermaden, Rakousko)
Alsace Gewurztraminer 2004
(Louis Sipp, Francie)
Tramín červený 2007 výběr z hroznů
(Vladimír Tetur, Velké Bílovice)
Tramín 2013 moravské zemské
(Petr Kočařík, Čejkovice)
Krásná hora Tramín 2016 pozdní sběr
(Milan Sůkal, Nový Poddvorov)
Gewürztraminer Orange 2016
(Weingut Malat, Rakousko)
Tramín červený 2016 pozdní sběr
(František Mádl, Velké Bílovice)
Arbois Savagnin 2008
(Domaine De La Pinte, Francie)
Kvevri Barbora Tramín červený 2017 moravské zemské
(Navajn s.r.o., Oblekovice)

 

Autor: MUDr. Martin Křístek

  
Print Friendly and PDF