Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Vína z Bolívie
Bolívie je stát, jehož území zabírá malou část jihoamerického vnitrozemí a není mnoho lidí, kteří by si tuto zemi spojovali s pěstováním a výrobou vína. Tato poměrně chudá republika opírá své hospodářství převážně o těžbu nerostných surovin, zejména stříbra. A byla to právě tato vzácná ruda, která sem na začátku 16. století přivábila španělské dobyvatele, jejichž zásluhou zakořenily na svazích Andských údolí první sazenice vinné révy.
Stejně jako v celé Jižní Americe ani v Bolívii nebyla cesta vína snadná. Drsné tropické podmínky choulostivým rostlinám příliš nevyhovovaly a tak byla snažení místních vinařů lemována mnoha neúspěchy. O to větší obdiv dnes vyvolávají některé vinařské unikáty, ke kterým patří zejména vinice založené v nadmořských výškách až 3500 metrů, čímž se stávají nejvýše položenými vinicemi na světě. Víno pěstované v takto extrémních výškách se musí přes den vyrovnat s ostrými paprsky tropického slunce a přes noc s velmi chladnými proudy horského vzduchu, což na jedné straně vede k velmi nízkým výnosům, ale na straně druhé dává vínům chuť, kterou nenaleznete u žádných vín jinde na světě.
Dominantním vinařstvím v Bolívii je vinařství Campos de Solana, které leží na okraji města Tarija. Historie vinařství není příliš dlouhá, ale stejně jako za renomovanými vinařstvími v Peru i za Campos de Solana stojí knowhow francouzských enologů. K výrobě vína jsou používány moderní technologie zajišťující vysokou kvalitu a čistotu výsledného produktu. Hrozny jsou sklízeny, pokud jejich zralost dosáhne 12 - 15° na Baumého stupnici a v plastových boxech jsou z vinic dopravovány do lisovny, kde jsou tříděny a lisovány automatickým lisem pod tlakem Cca 1,5 baru. Vína zrají v sudech, z nichž 95 % je vyrobeno z francouzského dubu a 5 % z dubu amerického. Sud je podle stavu používán až 6 let a výsledný nápoj je směsí vína zrajícího z části v nových a z části ve starších sudech.
Vína z vinařství Campos de Solana jsou velmi kvalitní a jejich úroveň se stále zvyšuje. Na pracovnících vinařství je vidět snaha a pečlivost s jakou dbají na výrobu i na pověst svých výrobků. Důkazem, že se vydali správnou cestou, je mnoho medailí, které jejich vína získala v soutěžích pořádaných například v Bruselu, nebo v Izraeli.
Jedním z vysoce oceněných produktů vinařství Campos de Solana je víno Colección de Altura Gran Reserva, zrozená z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Malbec. Výsledkem je nezaměnitelná kombinace chutí zralého ovoce, marmelády, koření a vanilky, která ve Vaší paměti zůstane jako chuť exotické Jižní Ameriky. Víno je díky své jedinečnosti vyráběno pouze ve velmi malém množství a vzhledem ke svému potenciálu pro dlouhodobou archivaci se z něj může stát unikát, kterým při zvláštních příležitostech ohromíte své přátele.
Pokud jste dobrodružné povahy a rádi byste bolivijská vína ochutnali přímo v místě jejich výroby, můžete využít některou místní cestovní agenturu, které se již dnes vinařskou turistikou zabývají. Ceny jsou poměrně vysoké, ale příjemný zážitek za to jistě stojí. A pokud na cestování přes oceán nemáte chuť, nebo čas, nezoufejte. Vína z Campos de Solana jsou již k dostání i na tuzemském trhu. Stačí, když oslovíte některou renomovanou kamennou, nebo internetovou vinotéku.
Autor: Milan Chládek
autor je provozovatelem internetové vinotéky www.extravino.cz