Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Vinařství francouzského Švýcarska
Se svými 11.000 ha vinic je západ země zdaleka nejproduktivnějším vinařským regionem Švýcarska.
Skoro polovina z toho se rozkládá na území kantonu Valais. Následují regiony kantonů Vaud, Ženevy, Neuchâtelu, Fribourgu a frankofonní oblasi kantonu Bern, Lac de Bienne. Hlavní bílou odrůdou je Chasselas (Chrupka bílá), která podle místa vysazení produkuje velmi rozlišné „crus“ a jejíž denominace se mění v každém z kantonů: Ve Valais na svazích horního toku Rhôny se jmenuje Fendant, v Ženevě Perlan, který je produkován hlavně ve vesnicích Satigny, Dardagny a Cologny . Na březích Neuchâtelského jezera se jmenuje Neuchâtel, zatímco v kantonu Vaud se této odrůdě dostává označení podle apelace původu prestižních jmen vesnic, které představují symboly degustačních objevů: Mont-sur-Rolle, Féchy, Bonvillars, Epesse, Saint-Saphorin, Dézaley, Yvorne, Aigle atd. Zde se vinice rozprostírají převážně na svazích Ženevského jezera a regionu ústí Rhôny zvaného Chablais (nezaměňovat s burgundským Chablis!). Hlavním kladem těchto vín je, že představují neobyčejnou rozmanitost, a že věrněji vyjadřují originalitu charakterů jejich „terroirů“, než samotné specifikum vcelku neutrální odrůdy Chasselas. Jestliže Chasselas zůstává zdaleka nejrozšířenější bílou odrůdou ve francouzském Švýcarsku, modré odrůdy Pinot Noir a Gamay pocházející z blízkých francouzských regionů Burgundska a Beaujolais zaznamenaly v posledních letech velký rozmach. Hrozny těchto ušlechtilých odrůd se lisují odděleně nebo společně. Vína jsou komercializována pod jménem odrůdy nebo jako obdržená assemblage, např. „Dôle“ ve Valais. Je třeba říci, že Valais je mistrem světa v počtu odrůd pěstovaném na jeho území - ať již lokálního původu nebo ze vzdálených krajů: bílých je 27 a červených 30. Nelze říci, že by se všechny obchodně využívaly, ale hlavní zásluha jejich pěstitelů spočívá v tom, že v dnešním světě komerčního zpracování nejúspěšnějších odrůd, tedy při „kokakolizaci“ chutí celosvětové produkce, zůstává ve středu Evropy ostrov, který nám uchránil světové dědictví odrůd na pokraji vyhynutí.
Citujme několik příkladů: Sylvaner přivezený do Valais z Německa v polovině devatenáctého století se pěstuje pod apelací Johannisberg, Pinot Gris dává zdejší Malvoisie, staré místní odrůdy dávají excelentní Petite Arvine, Amigne, a Païen, přibuzný alsaskému Tramínu. Ermitage je pěstovaná z odrůdy Marsanne, a ke zpracování Humagne rouge a Cornalin se pěstuje odrůdu Syrah.
Zde si jednou budeme moci zkusit, jak kdysi chutnalo víno …