Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Vinařství italského Švýcarska
Vinařské regiony jižního Švýcarska v kantonu Ticino a v italofonní části Graubündenu zvané „Mesolcina“ jsou ideálně předurčené k produkci vinné révy.
Teplotně je to téměř ideální země, kde jsou zimy mírné a nehrozí jarní mrazy, netrpí nedostatkem dešťů, ale naštěstí zde vydatné srážky spadnou v několika určitých periodách a potom kraluje slunečné počasí po většinu roku. Perioda květu a vinobraní se pravidelně dobře vydaří. Až do katastrofické epidemie phyloxery v 19. století se počítaly tyto regiony se 7.000 ha mezi nejproduktivnější ve Švýcarsku. Dnes je se svými 900 hektary Ticino mezi švýcarskými vinařskými kantony na čtvrtém místě. Kdysi pěstované odrůdy byly místní (Bondola) nebo piemontské. Od druhé světové války postupně vytlačila odrůda Merlot, přivezená z Bordeaux, místní vinné druhy a americké hybridy. Dnes jsou červená vína z odrůdy Merlot velmi vyhlášenou specialitou a synonymem švýcarských jižních vín. Velkou raritou mezi bílými víny pak zůstavá Merlot Bianco. Vinice v kantonu Ticino se rozkládají v regionu Sopra Ceneri na severním konci jezera Maggiore a v údolí Levantina, v regionu Sotto Ceneri v okolí jezera Lugano a jižní části kantonu v okolí města Chiasso, podél italských hranic.