Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Vinařství Jihoafrické republiky
Začátky jihoafrického vinařství souvisí s holandskými přistěhovalci.
V polovině 17. století vysadil Jan van Riebeeck, ředitel holandské Východoindické společnosti na úpatí Stolové hory v Kapsku první vinice a v roce 1659 vyrobil první jihoafrické víno. V roce 1688 přišli také francouzští přistěhovalci a začali zakládat vinice a vyrábět vína. V roce 1685 založila rodina Cloete firmu Groot Constantia a jejich sladké víno slavilo v Evropě velké úspěchy. Výroba vína se pomalu zvyšovala a v polovině 18. století se vyváželo bílé i červené víno z vinic v Constantii do Velké Britanie i ostatní Evropy.V roce 1825 zavedla britská vláda vysoká cla na francouzská vína a prodej kapských vín v Velké Britanii rychle stoupal.
V témže roce se ovšem do Jižní Afriky dostal révokaz a všechny vinice musely být postupně obnoveny a vysazeny sazenicemi roubovanými na americké podnože. V roce 1910 byla založena Jihoafrická Unie. Výroba vína rychle stoupala, i když se vyráběla většinou jen laciná stolní vína. Za první světové války silně poklesl odbyt a došlo k obrovské nadprodukci. Řada vinic byla vyklučena a aby se předešlo k podobné situaci byla založena polostátní družstevní organizace KWV (Kooperatieve Wijnbouwers Verenging) se sídlem v Paarlu. Tato organizace kontrolovala rozdělování kvót pro pěstování hroznů. V současnosti se organizace KWV angažuje především při stanovování minimálních cen hroznů a reguluje množství hroznů na trhu. Tato organizace kontroluje asi 85 % trhu. Moderní vinařský zákon z roku 1973 (South African Wine of Origin) je založen na systému označení původu a kontrole výroby.
Nejlepší vinice jsou v okolí Kapského města v pásmu dlouhém přibližně 100 km, směrem ke Stellenbosch. V současné době se pracuje na novelizaci, která má zvýšit podíl ročníků a odrůdy na 85%. Na lahvi, která pochází z kontrolované produkce, je pečeť, která má tři barevné pruhy:
Modrý pruh - zaručuje, že 100 % vína pochází z daného regionu, okresu, rajonu nebo usedlosti.
Červený pruh - zaručuje, že nejméně 75 % vína pochází z deklarovaného ročníku
Zelený pruh - zaručuje, že nejméně 75 % vína pochází z deklarované odrůdy.
V teplých oblastech hrozny trpí horkem a v některých usedlostech sbírají hrozny v noci, aby se využily nižší teploty a hrozny dopravily do lisoven v optimálním stavu. Vína z takto sklízených hroznů bývají na etiketě označována údajem „Night Harvested“ (sbírané v noci).
V JAR se pěstují klasické světoznámé odrůdy. Jedinou výjimkou je Pinotage = jediný původní jihoafrický kultivar, vypěstovaný v roce 1925 prof. Abrahamem Peroldem. Je to kříženec Pinot noir a Cinsaut. Víno má purpurově červenou barvu a charakteristický acetonový buket, který delším ležením mizí, aroma tmavého ovoce s náznaky koření. Mladá vína mají drsnější třísloviny. Původně se používal jen do směsí, nyní se často vyrábí jako čistě odrůdové víno.