Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Vinařství v Bulharsku
Bulharsko - země s bohatou vinařskou minulostí i nadějnou budoucností.
Vinná réva se na území Bulharska začala pěstovat před více než 3 000 lety.Po dobu turecké nadvlády (v letech 1396 - 1878) se přestalo víno vyrábět, protože muslimské náboženství zakazuje alkohol. Větší rozmach vinařství nastal až počátkem 20. století. Po druhé světové válce se Bulharsko dostalo do sovětského bloku a zemědělství bylo kolektivizováno. Původní rozdrobené malé vinohrady byly spojeny do větších celků, vinařství se orientovalo na menší počet domácích i klasických francouzských odrůd a byly vytvořeny větší zpracovatelské závody. V posledním desetiletí dosáhlo Bulharsko velmi dobrých výsledků při modernizaci vinařství a zavádění špičkových technologií. Ve velkém se obměňovala odrůdová skladba a převážně se vysazovaly odrůdy světového sortimentu jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon a Chardonnay. Vyrábí velké množství poměrně laciného, ale pitelného vína a dobylo si trhy zejména ve Skandinávii, v Německu a Anglii. Bulharsko je také výrobcem širokého sortimentu dezertních vín s obsahem 16 - 20 % alkoholu. Některá se dovážela i k nám. Nejradikálnější změna přišla v roce 2001 zavedením vinařského zákona podle francouzského vzoru. Tento zákon popisuje do detailu nařízení týkající se produkce vína v 5 hlavních regionech. Touha po vyšších standardech se odráží v prodeji. Poptávka po kvalitních vínech se dramaticky zvýšila jak pro domácí, tak exportní trh.
Pět hlavních oblastí vypadá následovně: Severní oblast - Dunajská nížina - Dunavská ravnina – v této oblasti je 35 % bulharských vinohradů a skládá se z jedné podoblasti, sedmi okresů a 28 obcí. Zaujímá skoro celé severní Bulharsko. Proslulá je Gamza. Je to kořenné, plné víno rubínové barvy. Mladá je dosti tříslovinová, delším ležením se zakulacuje.Jižní oblast - Trakijská nížina - Je v ní 22 % bulharských vinohradů, má dvě podoblasti a sedm okresů. Typickým vínem této oblasti je Mavrud. Je to původní bulharská odrůda a v legendě o původu tohoto názvu se praví, že během vlády panovníka Chána Kruma, který nařídil zničit veškerou vinnou révu v zemi, neposlechla jedna žena příkazu a ponechala si ve dvoře několik keřů, z jejichž hroznů vyráběla víno. Svého syna Mavruda krmila vínem s nalámaným chlebem. Ze syna vyrostl silný a zdatný bojovník a Chán Krum jej pro jeho sílu a nepřemožitelnost jmenoval velitelem svých vojsk. Odtud vzniklo jméno odrůdy. Mavrud má rubínově červenou barvu, měkkou sametovou chuť, je plné, kulaté s dubovou dochutí.
Východní oblast - Černomořský region - zaujímá území východního Bulharska, zasahuje na severu k Rumunsku, na jihu k pohoří Strandja, na východě k Černému moři a na západě k Dunajské nížině. Je v ní 30 % bulharských vinohradů a má jednu podoblast a sedm okresů. Oblast má přímořské klima, které je vhodné zejména pro bílé odrůdy. Vyhlášený je okres Šumen - výborný je Ryzlink vlašský a Chardonnay, trochu zklamáním je Sauvignon Blanc, který postrádá svěžest a Muškát, který má nezvykle slabou vůni. Vynikající vína jsou z polohy Chan Krun. Tramín má statut Controliran vino a velmi dobrý je jemný, chlebově dubový Chardonnay. Okres Burgas vyrábí mnoho levných, ale pitelných selských vín, některá např. Burgas Aligote stojí za ochutnání. Z Burgasu také pochází Controliran vino Južan Briag Rosé je to jemně nasládlý světle červený Cabernet Sauvignon. V této oblasti se pěstuje jedna tuzemská odrůda Dimjat - je to víno žlutozelené barvy, lehké, svěží s ovocným aroma. Musí se pít mladé. Selská vína z Ryzlinku vlašského a Dimjatu mají ovocné aroma broskví a meruněk.
Podbalkánská oblast - Růžové údolí - Rose Valley - v Karlovo a Sungerlare se vyrábí převážně bílá vína z místní odrůdy Misket. Víno má lehce zlatou barvu se zeleným odstínem, příjemné kyseliny, je středně plné a má květnatě muškátovou vůni.
Jihozápadní oblast Údolí řeky Strumy - je to nejmenší bulharská vinařská oblast a je v ní jen 6 % bulharských vinohradů.