Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Vinařství v Maďarsku
Jak omylem tureckých dobyvatelů Egri Bikaver ke svému jménu přišel.
Stejně jako u nás, i maďarské vinařství trpělo dlouhou dobu totalitním režimem a dříve obdivovaná vína díky mizerné kvalitě ztratila na své reputaci. Avšak díky experimentům se smíšenou ekonomikou již za vlády komunismu proběhla privatizace po roce 1989 bez vážných sociálních otřesů a bylo podstatně snadnější přitáhnout zahraniční investory, kteří pozvedli úroveň místních vín. První oblastí, která se stala cílem investic, byla Tokaj, proslavená svými sladkými bílými víny.
Dnes má Maďarsko celkem 93.000 ha vinic, rozdělených do 22 vinařských regionů.
1. ÁSZÁR – NESZMÉLY
Tento region se nalézá u slovenských hranic jižně od Dunaje. Vyznačuje se chladnějším klima, díky němuž zde vznikají štíhlejší, svěží bílá vína z odrůd Olaszrizling ( Ryzlink vlašský), Rizlingszilváni (Müller-Thurgau) a Leányka (Dívčí hrozen).Skvěle se ujaly i odrůdy Chardonnay a Sauvignon Blanc.
Přední vinařství: Hilltop Neszmély RT., Szőllősi Pince
2. BADACSONY
Vinice se rozprostírají na levé části severního břehu jezera Balaton. Díky vulkanickému podloží, vnitrozemskému mikroklimatu a jezeru, ve kterém se odráží sluneční paprsky, má tento region nejlepší předpoklady pro produkci plných, extraktivních bílých vín s pěknou kyselinou z odrůd Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kéknyelü, dále Szürkebarát (Pinot Gris), Muscat Ottonel a Tramini, která bývají polosuchá až polosladká. V dobrých ročnících se daří produkovat botrytické sběry a ledová vína.
Přední vinařství: Huba Szeremley, Csanádi Pince
3. BALATONFÜRED – CSOPAK
Navazuje na region Badacsony a zabírá pravou část severního břehu jezera. Podloží je typické výskytem červeného pískovce a produkují se zde zajímavá bílá vína z odrůd Olaszrizling, Rajnai Rizling (Ryzlink rýnský), Rizlingszilváni, Tramini a v posledních letech i Chardonnay a Sauvignon Blanc. Příjemná jsou i růžová vína z odrůd Kékfrankos (Frankovka), Merlot a Zweigelt a v malém množství se produkují vína červená z odrůd Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Pinot Noir atd. Oproti plnějším, ohnivějším vínům z Balatonfüred jsou vína z Csopak lehčí a svěžejší.
Přední vinařství: Mihály Figula, Jásdi, Vinárius GMBH
4. BALATON – FELVIDÉK
Tento hornatý a na půdní typy bohatý region obklopuje region Badascony a pěstování révy zde má tradici již 2000 let. Produkují se zde vysoce kvalitní bílá vína z odrůd Olaszrizling, Rajnai Rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Sauvignon Blanc a Chardonnay.
Přední vinařství: Scheller Pince, Kál-Vin, Ódon Pince, Szakálvin Kft.
5. BÜKKALJA
Nalézá se na severu země mezi regiony Eger a Tokaj-Hegyalja. Vinařství zde časem ztratilo svoji samostatnost a vyprodukované hrozny jsou převážně zpracovávány velkými vinařskými závody jiných regionů, jako jsou Hungarovin a Egervin. Nejpěstovanějšími odrůdami, určenými hlavně pro výrobu sektů, jsou Olaszrizling, Leányka a Rizlingszilváni.
Přední vinařství: László Pókai Pince
6. CSONGRÁD
Tento region, jeden z nejteplejších, se rozkládá na jihu země na pravém břehu spodního toku řeky Tisza. Podloží je tvořeno převážně písky a produkují se zde spíše stolní vína s nízkým obsahem kyselin z tradičních bílých odrůd Kövidinka, Izsáki, Ezerjó, dále Cserszegi füszeres, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Chardonnay, Muscat Ottonel, a modrých Kadarka, Kékfrankos a Cabernet Franc.
Přední vinařství: Csongrád GMBH, Somodi Pince
7. DÉL – BALATON
Region se rozprostírá na jižním břehu jezera a zdejší podloží obsahuje velmi pestrou skladbu hornin, minerálů a naplavenin. Kopce nejsou oproti severní straně jezera tak strmé a pěstují se na nich odrůdy Olaszrizling, Muscat Ottonel, Szurkebarát, méně Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Tramini, Rajnai Rizling a pouze zde i Semillon. Velmi málo se pěstují i modré odrůdy jako Merlot, Cabernet Sauvignon a Kékfrankos, které se používají i k výrobě vín růžových. Na určitých polohách mají zdejší vína díky specifickému chemickému složení vulkanického podloží kromě tělnatosti i markantní kyseliny.
Přední vinařství: Balatonboglár AG, János Konyári, Ottó Légli, Öregbaglas AG, St. Donatus-Vinarium AG
8. EGER
Severně situovaný lázeňský region, proslavený vínem Egri Bikavér (Býčí krev), jehož název se váže k roku 1552, kdy bylo město obléháno Turky. Před rozhodující bitvou se obránci posilnili červeným vínem, které jim stékalo po vousech. Turci, domnívajíc se, že obránci získali svou sílu pitím býčí krve, se dali na útěk. Díky snaze některých vinařů se může jednat o velmi komplexní, ohnivé, kořenité víno postavené převážně na odrůdě Kékfrankos. Podloží regionu je tvořeno převážně vápencem a lávovými vyvřelinami (tuffo), ve kterých jsou vyhloubeny několikakilometrové sklepní systémy, kde jsou zdejší vína skladována. Nejpěstovanějšími bílými odrůdami jsou Olaszrizling, Leányka, Tramini, Muscat Ottonel a začíná se prosazovat i odrůda Chardonnay.
Z modrých odrůd jsou nejdůležitější Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kadarka a Kékoportó (Modrý Portugal), prosazuje se i Pinot Noir. Odrůda Medina (Médoc Noir) se používá pro výrobu polosuchého červeného vína.
Přední vinařství: Bakondi, Egervin AG, G.I.A.-Tibor Gál, Gundel, Ostoros Bor GMBH, Pók-Polónyi, Thummerer, Ferenc Tóth, Vincze Béla
9. ETYEK – BUDA
Rozkládá se západně od Budapešti a jeho minerální podloží dává vínům příjemnou suchost a svěžest. Hlavními odrůdami zde pěstovanými jsou Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon Blanc a Pinot Blanc, které se používají i k výrobě kvalitních sektů.
Přední vinařství: Etyeki Kúria, Hungarovin, Vinarium AG-Nyakashegy
10. HAJÓS – BAJA
Díky písčitému podloží, teplému klimatu, bohaté spodní vodě a v neposlední řadě i dobrým vinařům se v tomto jižním regionu daří produkovat zajímavá vína z bílých odrůd Chardonnay, Cserszegi füszeres a Leányka. Z modrých jsou to Kadarka, Cabernet Sauvignon, Zweigelt a Kékfrankos.
Přední vinařství: Keller Kft., József Sümegi, Brilliant Holding GMBH-Nemesnádudvar
11. KUNSÁG
Jedná se o největší vinařský region Maďarska a díky specifické suché písčité půdě, která zabránila zničení vinic Phylloxerou, se tu nalézají staré pravokořenné keře. Léta jsou zde horká, slunná a zimy suché a studené. V těchto podmínkách se zde nejlépe daří bílým odrůdám Olaszrizling, Ezerjó, Pozsonyi a Izsáki fehér, Kövidinka, Zöld veltelini (Veltlínské zelené) a Muscat Ottonel. Z modrých jsou to Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.
Přední vinařství: Frittmann Testvérek Kft., Kecel-Borker Kft., Helvécia, Haris, Kute-Vin
12. MÁTRAALJA
Navazuje jižně na region Eger a na polohách s vulkanickým podložím se nalézají vinice první třídy. Vína zde jsou tělnatá, aromatická, s dobrou kyselinou i alkoholem, občas i se zbytkovým cukrem. Používají se hlavně bílé odrůdy Olaszrizling, Rizlingszilváni, Leányka, Hárslevelü (Lipovina), Tramini a Chardonnay. Výborně se zde daří odrůdě Muscat Ottonel! Z modrých jsou to hlavně Cabernet Sauvignon a Kékfrankos.
Přední vinařství: Danubiana, Németh, Mátyás Szöke, Szölöskert AG
13. MECSEKALJA
Jižní region, jehož vinice jsou chráněny pohořím proti severním větrům. Podloží je zde převážně tvořeno vápencem a červeným pískem a mezi nejpěstovanější bílé odrůdy patří Cirfandli (Zierfandler), Olaszrizling a Chardonnay. Produkce červených vín je nepatrná. Vína bývají tělnatá, s vyšším alkoholem a zbytkovým cukrem.
Přední vinařství: György Eberhardt, Villa Makár, Vaskapu Kastély
14. MÓR
Region se nalézá v údolí s vápencovým podložím, chráněném pásem pohoří severovýchodně od jezera Balaton. Je vhodný pro pěstování bílých odrůd Ezerjó, Rizlingszilváni, Tramini, Chardonnay, Leányka a Királyleányka. Vína mají harmonické, plné tělo s dobrou kyselinou.
Přední vinařství: Bozóky
15. PANNONHALMA – SOKORÓALJA
Tento region se nachází severozápadně od Móru, má chladnější klima, jílovopísčité podloží a je jedním z nejmenších v zemi. Pěstují se zde odrůdy Rajnai Rizling, Olaszrizling, Tramini a Chardonnay.
Přední vinařství: Hilltop Neszmély RT.
16. SOMLÓ
Rozkládá se v nížině chráněné pohořím, severozápadně od Balatonu a je nejmenším vinařským regionem. Podloží je jílovo-písčité s vulkanickými usazeninami. Vedle regionální speciality, kterou je bílá odrůda Juhfark, se tu pěstují Olaszrizling, Furmint a Hárslevelü. Přes extraktivnost, dobrý obsah alkoholu a kyselin se zdejší vína konzumují mladá.
Přední vinařství: Antal Csite, Csordás, Béla Fekete, Károly Fehérvári, Imre Györgykovács, Dr. László Halla, Héjjas-Jeszenszky, István Inhauser-Indovin, Lajos Oszvald, János Simon, Tornai
17. SOPRON
Nalézá se na severozápadě hranic s Rakouskem na východním úbočí Alp. Podloží je pestré a v podstatě totožné s rakouským Burgenland a je vhodné pro pěstování jak bílých odrůd Zöld veltelini, Sauvignon Blanc, Leányka, Tramini a Chardonnay, tak modrých Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet a Pinot Noir.
Přední vinařství: Zoltán Iváncsics, Jandl, József Luka, Sopvin GMBH, Taschner Vin, Vincellér,Franz Weninger, Vinex Kft.
18. SZEKSZÁRD
Rozkládá se na jihu na viničních horách mezi regiony Mecsekalja a Tolna. Půda je zde písčito-křemičitá s vápencovými naplaveninami. Typickými bílými odrůdami zde pěstovanými jsou Olaszrizling a Chardonnay, podmínky však svědčí více modrým odrůdám Cabernet Sauvignon a Franc, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Kékoportó a Kadarka, ze kterých se vyrábějí komplexní, plná a harmonická červená vína stylu „Býčí krev“-Bikavér.Tento název je kromě zdejšího regionu zákonem povolen pouze pro Eger.
Přední vinařství: Agrocordial GMBH, Aliscavin AG, Aranyfürt, Brilliant Holding Budapest, Tamás Dúzsi,Halmosi, Heimann, Hungarovin AG, Probus AG, Sárosdi, Liszt, Ferenc Takler, Vesztergombi, Péter Vida
19. TOKAJ – HEGYALJA
Je to nejsevernější a nejslavnější vinařský region Maďarska s více než 1000 let starou historií. Klima a půdní složení jsou vcelku totožné s regionem Mátraalja. Slavná dezertní vína se tu vyrábějí z odrůd Furmint, Hárslevelü a Sárga Muskotály (Muškát žlutý). Okrajově se pěstují Oremus (Zéta), Kövérszölö, Gohér a dnes i Chardonnay. Od suchých (száraz) a sladkých (édes) Szamorodni („jak vzešlo“), přes suchý Máslás (základní víno fermentované na kvasničných kalech z Aszú) a sladký Fordítás(do základního vína se přidají vylisované botrytické hrozny – cca na úrovni 5ti putňového Aszú, ale více tanické) se dostaneme až k samotnému Aszú, které se dělí od 2 (nevyrábí se) do 6 podle počtu puten (puttonyos) přidaných do základního vína, kdy putna je vylisovaný mošt z 25 kg botrytických rozinek (aszú). Vrcholem jsou pak Aszúesszencia obsahující více než 7 puten a Natúresszencia, která má ještě o 70 g/l zbytkového cukru více! Ke zrání se používají sudy o obsahu 136 l zvané „gönc“, ve kterých víno získává svůj oxidativní charakter. V posledních letech jsou sudy, díky modernizaci, nahrazovány nerezovými tanky, čímž jsou více zachovány aromatické a chuťové vlastnosti vína.
Přední vinařství: János Árvay, László Babits, Bene GMBH, Bodnár, Bodrog-Várhegy GMBH, Graf Degenfeld,Zoltán Demeter, Disznókö AG, Tamás Dusóczky, Evinor, Hétszölö, Hímesudvar, Gundel,Királyudvar, Márta Wille-Baumkauff, Megyer, Monyók, Pajzos, László Ráski,Royal Palatine Wine Company, Royal-Tokaji Wine Company, Dániel Szabó, István Szepsy,Oremus, Handelshaus, Tolcsva Bor GMBH, Úri Borok
20. TOLNA
Tento region s jílovo-písčitým podložím se nalézá jihovýchodně od Balatonu. Z bílých odrůd se zde pěstují Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay a Zöld veltelini. Z modrých dominují Kadarka a Zweigelt.
Přední vinařství: Eurobor GMBH, Danubiana
21. VILLÁNY – SIKLÓS
Nejjižnější vinařský region se může pochlubit patrně nejlepšími červenými víny Maďarska, schopnými delšího vyzrávání. Vinice se rozprostírají na svazích vápencového pohoří a pěstují se na nich modré odrůdy Kadarka, Kékoportó, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon a Franc. Okrajově se pěstují bílé odrůdy Olaszrizling, Tramini, Hárslevelü a Chardonnay.
Přední vinařství: Péter Bajor, Bock, Attila Gere, Tamás Gere, Zoltán Günzer, Hungarovin AG Budapest,Béla Jekl, Kürti, Malatinszky Kúria, Márton Mayer, Tamás Molnár, János Müller, Balázs Neuperger, Polgár, Gábor Szende, Ede & Zsolt Tiffán, Imre Tiffán, Villányi Borászat AG, Vylian, Alajos Wunderlich
22. BALATON – MELLÉKE
Mladý vinařský region západně od Balatonu. Na písčitém podloží se tu daří převážně bílým odrůdám Cserszegi füszeres, Olaszrizling, Rizlingszilváni a Zöld veltelini.
Přední vinařství: Dr. László Bussay, János Veres
(oz)