Wall-Ye – vinařský robot z Burgundska

Francie představila nového pracovníka na svých vinicích - je bílý s červeným lemováním, vysoký 50-70 cm, široký 60 cm, váží 20 kg, má čtyři kola, dvě ruce, šest kamer a hlavně - prořeže 600 rostlin vinné révy za den! 

Robot Wall-Ye V.I.N., nápad vynálezce Christopha Millota z Burgundska, je jedním z robotů vyvíjených po celém světě, které by měly pomoci při práci na vinicích.

Robot intenzivně pracuje na prořezávání vinné révy, odstraňování neproduktivních mladých výhonků a sbírá cenná data ohledně zdraví a vitality půdy a hroznů. Umí se přesouvat z jednoho keře vinné révy na druhý, rozpoznává a pamatuje si jednotlivé prvky révy, zachycuje a zaznamenává údaje a pomocí šesti synchronizovaných kamer vede svá ramena a ovládá nástroje.

Jeho vestavěný bezpečnostní mechanismus je navíc navržen tak, aby zmařil pokusy o jeho krádež. "Robot má GPS a v případě, že se ocitne na jemu nevyhrazené vinici, nebude pracovat. Také má zabudovaný gyroskop, takže ví, kdy je ve vzduchu a kdy stojí na zemi," řekl Millot. "Pokud se jej někdo pokusí ukrást, jeho pevný disk se sám zničí a robot odešle vinaři zprávu „Pomoc!“.

Vývoj robota trval dlouhé tři roky. "Upřímně řečeno to byly tisíce hodin práce pro nás dva - včetně víkendů i nocí," řekl Guy Julien, nástrojář spolupracující s Millotem na výrobě robota.

Cena robota Wall-Ye je stanovena na 25.000 eur, což podle Juliena není špatné vzhledem k tomu, že robot funguje ve dne i v noci, a to i v neděli, nebere si dovolenou a nepotřebuje přestávku na svačinu.

Prototyp již vyvolal mezi vinaři rozruch. "Pokud budu mít na výběr mezi robotem a zaměstnanci, vezmu si robota - je to levnější a souvisí s tím méně starostí," pronesla Patricie Chabrol, majitelka Château Gerbaud v Saint Emilionu, která viděla Wall-Ye při práci.

Samozřejmě zde vzniká otázka, zda tento robot nezhorší situaci nezaměstnanosti ve Francii. Podle Millota sice mohou přijít o práci střihači vinic, ale naopak spoustu mít vznikne pro lidi, kteří budou moci roboty vyrábět, udržovat a vylepšovat. Navíc bude chtít výrobu udržet ve Francii.

Richard Green z Canterburské university také vyvíjí robota na prořezávání révy a je podporován francouzským nápojovým obrem Pernod Ricard. Podle Greena zachrání takovýto stroj zvýšením produktivity a snížením výnosových ztrát vinařský průmysl na Novém Zélandu. "Cílem není jen snížení nákladů na pracovní sílu, ale i kvalita prořezávání. Často zde máme nováčky, kteří musí být proškolováni každý rok," řekl Green.

Někteří francouzští pěstitelé však nechtějí vidět robotické prořezávače na svých vinicích. "Technicky je to zajímavé, ale rozumově nepředstavitelné. To není v souladu s mou filozofií výroby Grand Cru v Saint Emilionu," řekl Philippe Bardet, majitel Château du Val d'Or. "Jsem pro automatizaci některých úkolů, ale ne u prořezávání."

 

Zdroj: AFP (http://www.afp.com/)

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Sauvignon Saint Bris 2020 (Domaine des Malandes)

Víno z apelace Saint-Bris je skutečnou burgundskou raritou – jedná se totiž o 100% Sauvignon.
Skladem 90 ks
Cena
393 Kč

Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs de Chastenay (Union Blasons de Bourgogne)

Crémant pro příznivce jemných a elegantních sektů.
Skladem 120 ks
Cena
430 Kč

Hautes Cotes de Nuits "Le Prieuré" 2022 (Nuiton-Beaunoy)

Víno s dobrou strukturou a sametovými taniny, s náznakem fialek v chuti.
Skladem 120 ks
Cena
558 Kč