Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Zemřel Serge Renaud, otec francouzského paradoxu
Francouzský vědec, který první přišel s podloženým tvrzením, že červené víno je součástí zdravého životního stylu, zemřel 28. října ve věku 85 let v malém městečku v Médocu.
Serge Reanud, francouzský lékařský výzkumník známý jako "otec francouzského paradoxu," se proslavil po celém světe v roce 1991, kdy se objevil na CBS News v show 60 minut.Diskutoval zde na téma, proč má Francie méně případů kardiovaskulárních onemocnění než Amerika, i když lidé v obou zemích konzumují nezdravá jídla. Renaud argumentoval tím, že Francouzi pravidelně konzumují s jídlem přiměřené množství vína, zejména červeného, což je významným důvodem pro jejich lepší zdraví. Před tímto okamžikem téměř všechny lékařské výzkumy považovaly alkohol za rizikový faktor. Renaudův argument nejen dramaticky zvýšil prodej červeného vína v Americe, ale zároveň přinesl novou vlnu zkoumání vína a alkoholu v souvislosti se zdravotními výhodami.
Renaud vyrostl v oblasti Bordeaux, kde jeho dědeček vlastnil vinici v Entre-Deux-Mers. V jeho rodině se děti učily velmi brzy zdravým stravovacím návykům - do jejich jídelníčku patřil chléb, ovoce, zelenina, olivový olej, sýr a i trochu vína. Když ve svých dvaceti letech opustil Francii kvůli studiu v Kanadě, nemohl pochopit, že se zde k jídlu nepije víno. Vůbec ho překvapilo, jak je na amerických stolech víno vzácné. Poté, co získal doktorát z kardiovaskulárních onemocnění v roce 1960, rozhodl se prozkoumat vztah mezi výživou a onemocněním srdce.
Do 70. let byl Renaud ředitelem lyonského výzkumného útvaru pro výživu a kardiologii v INSERMu, francouzském Národním institutu pro zdraví a lékařský výzkum. Jeho nejslavnější prací bylo zkoumání stravy v průmyslově vyspělých zemích, konkrétně ve Francii a Spojeném království. Tvrdil, že červené víno má dobrý vliv na tučnou stravou.
Před Renaudovým vystoupením v show v listopadu roku 1991 bylo mezi výzkumníky známo, že víno nebo alkohol může mít přínos pro zdraví, zejména pro zdraví srdce, ale těžká konzumace alkoholu byla velkým rizikovým faktorem, takže případné přínosy vína byly ignorovány. To se změnilo v 90. letech. Dodnes ale není vliv mírné konzumace alkoholu na zdraví jasný. Výzkumní pracovníci se nemohou shodnout, zda pro kardiovaskulární systém je prospěšný alkohol samotný nebo konkrétně červené víno.
Zdroj: Wine Spectator