Degustace: Monografie: Ch. Cantemerle 12.12.2019
Jedno z nejpopulárnějších Grand Cru Classé, jež si přitom zatím stále udržuje rozumnou finanční politiku.
Jedno z nejpopulárnějších Grand Cru Classé, jež si přitom zatím stále udržuje rozumnou finanční politiku.
Málokterý vinař má reputaci takovou, jak Michel Tardieu. Muž, který nevlastní žádné vinice, ale vyrábí špičková vína z nakoupených hroznů – vždy jen ze starých vinic a od těch nejlepších producentů v celé oblasti.
Seriál „sousedských večeří“ v restaurantu Zas a znova přináší unikátní možnost ochutnat během jednoho večera francouzská a italská vína spolu s mistrovskými díly vynikajících šéfkuchařů.
Skutečnou návštěvou jsme byli u J.-P. Janoueixe naposledy koncem září, právě když začínala sklizeň. Vítala nás nejen česká vlajka, ale především sám mistr vinař, v jehož rukách vzniká celá škála skvělých a přitom cenově přijatelných vín.
Varování! Nechcete-li se zkraje dozvědět, kdo nezvítězil (sic!), přeskočte odstavec. Případně se vraťte později… Moravští vinaři ani napočtvrté neprolomili prokletí a Sauvignon je stále jediným kultivarem, jemuž K.A.H.A.N. plakety s nápisem Champion zasílá výlučně do zahraničí.
K dnešnímu dni hrozny ukazují velmi pěknou zralost i vynikající zdravotní stav. Ve výsledku je tedy nyní (krátce před sklizní) očekáván velmi kvalitní ročník. Problém ovšem bude v množství...
Ve středu 11.9.2019 máme tu čest v Praze v AVANTGARDE restaurantu přivítat vinařku Claire Lurton, která společně se svým manželem spravuje slavná vinařství v Bordeaux – Ch. Ferrière, Ch. Haut Bages Libéral, Ch. Durfort Vivens , Ch. La Gurgue a také kalifornské vinařství ACAIBO.
SOMMELIERSKÁ AKADEMIE pořádá XIX. ročník vzdělávacího programu - Podzimní kurz SOMMELIER - zahájení 5.10.2019 (www.sommelieracademy.eu) - NOVĚ ve vinotéce WINEBAR Michle.
Hodnocení En Primeur 2018 Pessac-Léognan
V závěru kampaně bychom vám ještě rádi doplnili zbylá hodnocení - dnes apelace Pessac-Léognan.
Vína od rodiny Moueix, majitelů Ch. Pétrus (s tím zatím dělají velké obstrukce), letos u kritiků sbírala neuvěřitelné body. Mnoha pochval se ovšem dočkala i ta levnější vína.
Hodnocení En Primeur 2018 Fronsac
Tři krásná vína z kategorie "boutique", která začíná být pomalu na vymření - malým vinařům se dnes jednoznačně vyplatí prodat půdu větším, slavným sousedům, než se na ní po celý rok dřít.
Dvakrát čistý a pěkný Médoc, další lahůdka z letos skvělého Fronsacu a Clos Lunelles, mocné "fullmouth" víno ze stáje Ch. Pavie.
Hodnocení En Primeur 2018 Haut Médoc
Hodnocení En Primeur 2018 Margaux
Všude se dočtete, jak se dnes ve vinařství uplatňují moderní technologie a posouvají způsob zpracování vína i jeho kvalitu vpřed. Jaká je realita, to ale vidíte na snímku ze Ch. Margaux - ten byl pořízen letos v dubnu...
Seguin a Réaut - dali jsme je speciálně samostatně, aby tu zazněly ve velkém sóle - tak jak zněly, když jsme je v Bordeaux chutnali.
Dnešní báječná nabídka je zde...
Vína rodiny Perse (Pavie, Monbousquet, Bellevue Mondotte aj.) patří v Bordeaux tradičně k těm nejmohutnějším, s vysokou extrakcí, alkoholem i tříslovinami. Absolvovat degustaci jejich 10 vín je trochu očistec...
Ve středu 19. 6. se od 19.00 koná v restauraci Zas a znova v Hlubočince předprázdninová "francouzská" večeře tentokrát na téma Alsasko. Menu Petra Hajného doplní vína z našeho sortimentu.
Červené víno se u ryb uplatní málokdy (skvělý je např. Pinot Noir ke steaku z tuňáka), ale je tu výjimka, kdy dojde i na bordeauxské červené: zdejší specialita - lamproie, mihule mořská, lovená ve vodách Girondy.
Vyšla další dvě z elitní skupiny bordeauxských vín...
Hodnocení En Primeur 2018 Saint Estephe
Ch. Haut Bailly se v posledních letech vyšvihlo mezi elitní vína apelace - a míní jít stále dál. Počínaje letoškem proto učinili na chateau několik změn...
Další vyšlé ceny a hodnocení St. Estephe najdete zde...
Doplňujeme ceny dosud vyšlých vín...
Balzám na všechny rány světa. Nádherný Issan, luxusní, silný, naplňující a omamný.
Dnes nabízíme selekci naprosto skvělých vín z pohledu poměru kvalita/ cena. Jeden kousek lepší než druhý, vybírat můžete pomalu naslepo.
Hodnocení St. Julienu najdete ZDE...
Hodnocení En Primeur 2018 St. Julien
Skvělý St. Julien...
Hodnocení En Primeur 2018 Pauillac
Hodnocení apelace Pauillac naleznete zde...
O tom, jak Charles Baudelair přispěl ke vzniku jména Chasse Spleen si můžete přečíst zde. Méně známé ale je, že kdysi jako mladík opustil rodinu, neboť: "Pořád mi dávali burgundské a já chtěl pít Bordeaux".
Nenechte si ujít příležitost osobního setkání s Jean-Paul Dubostem, vynikajícím vinařem, jehož cru (Morgon, Fleurie, Brouilly či Moulin-a-Vent) najdete v řadě michelinských restaurací.
Nejvýznamnější zprávu dne jste patrně všichni zachytili, pokud ne, pak je zde...
Pauillac je letos apelace vynášená kritiky do nebes. Vína mocná, silná, supersilná...
V celkově teplém ročníku, k nimž rok 2018 patřil, byly pro bílá vína karty rozdány předem - všechna dostala do vínku dokonalou vyzrálost a chuťovou bohatost...
Odletová tabule zve do St. Julienu - a je to věru ta správná destinace, neboť v této apelaci se vinařům letos ve výsledku podařilo, na co sáhli.
Od dnešního dne nabízíme další vyšlá vína...
Hodnocení En Primeur 2018 Pomerol
Věru pěkný hrozen mohli sklízet na Ch. du Glana dokonce už na jaře. Včely ale dobře předem věděly, kam zamířit - nejen Glana, ale vína v St. Julienu vůbec překypovala šťavnatou svěžestí, elegancí i silou...
O fenoménu jménem Belle Brise už jsme tu psali mnohokrát, tak bychom dali tentokráte slovo vinařskému kritiku G. Smithovi...
Následující vína jsou svůdná natolik, že k nezřízené konzumaci přímo lákají.
Sedmnáctý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín uspořádal ve dnech 15. a 25. dubna Klub ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. ve spolupráci s hotelem Zámek Zábřeh a Národním vinařským centrem.
Sauternské v novém ročníku 2018 je vínem plným a bohatým, tíhnoucím ke sladké spokojenosti, byť v řadě případů až trochu jednostranně. Nicméně bude chutnat.
Kompletní přehled obchodovaných vín
Charakter ročníku 2018 nahrál některým vínům z apelace Haut Médoc/Médoc do karet mimořádnou měrou, což se projevilo jak v jejich síle, tak především v nebývalé chuťové pestrosti.
Před léty ohromoval James Bond jakousi krasavici prostřednictvím Ch. Angélus ve vlakové scéně ve filmu Casino Royal. Máte-li podobný vkus jako James Bond, je dnešní nabídka vín od majitelů Angélusuurčená právě vám...