Hodnocení
Hodnocení Vinařství
Hodnocení Vinařství
Kdyby měl charakter ročníku dostat pohádkový podtitul, pak by se rok 2009 jmenoval „O slunci a o teple“, zatímco příběh ročníku 2010 by nesl název „O suchu a chladných nocích“. Právě tady leží největší rozdíl mezi dvěma posledními ročníky. Oba se v historii nepochybně zařadí mezi ty vynikající, každý ovšem svým způsobem. Vína roku 2009 mají svůdný charakter, jsou plná, bohatá, lahodná, chutná, blízká modernímu vkusu, lačnícímu po srozumitelné, úderné blaženosti.
Hodnocení Rakouska podle jednotlivých oblastí. Podle Falstaff za rok 2009/2010.
Bolívie je stát, jehož území zabírá malou část jihoamerického vnitrozemí a není mnoho lidí, kteří by si tuto zemi spojovali s pěstováním a výrobou vína. Tato poměrně chudá republika opírá své hospodářství převážně o těžbu nerostných surovin, zejména stříbra. A byla to právě tato vzácná ruda, která sem na začátku 16. století přivábila španělské dobyvatele, jejichž zásluhou zakořenily na svazích Andských údolí první sazenice vinné révy.
Rozkvetlou zahradu připomínalo letos Bordeaux v prvním dubnovém „degustačním“ týdnu. I to přispívalo k již tak hodně dobré náladě zdejších vinařů.
Vezměte víno za 268,- Kč (cena Ch. Lanessan en primeur 2009) a uložte ho na 100 let do sklepa. Co z toho vyjde?
Jarní kolo šestého ročníku soutěže, jejímž cílem je pravidelně konfrontovat úroveň kvality českých a slovenských vín v kontextu s trendy evropské a světové vinařské moderny, se uskutečnilo 31. března v Kongresovém centru golfového areálu Kaskáda Jinačovice u Brna. Desetičlenná hodnotící komise (pět porotců z České republiky a pět porotců ze Slovenska) posuzovala tucet moravských a tucet slovenských vín nominovaných ve třech soutěžních kategoriích (v každé kategorii soupeřily čtyři moravské a čtyři slovenské vzorky). Odbornými garanty hodnocení byli za českou stranu Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc., a za slovenskou stranu Prof. Ing. Fedor Malík, DrSc.
Pěstování révy vinné v Pobaltí umožňuje teplý Golfský proud. Na mapě světových vinařských zemí se díky tomu ocitla i Litva.
Most, po němž se ovšem nedá přejít na druhou stranu. Přes jakou „vinařskou“ řeku vede?
Restaurace
Vinařství
Standardním formátem při obchodech en primeur je bordeauxská láhev o objemu 0,75 l.
Etymologický příběh o tom, jak sommeliéři ke svému jménu přišli.
Jedno z nejmodernějších vinařství ve střední Evropě si do sbírky ocenění, která má za svá vína, přidalo i 1. místo z World Label Awards za svou etiketu.
Degustační vertikála svedla dohromady legendární ročníky historie s víny současnými. Jak toto porovnání dopadlo?
Francouzský kultivar Merlot (název dle milovníka jeho modrých bobulí kosa černého, fr. merle) a favorit vinařů-polárníků Rondo (novošlechtění profesora Viléma Krause z roku 1964) byly poprvé impulsem k setkání ostravských vínobuditelů teprve v letošním roce. Ještě před deseti lety byly totiž výsadby obou kultivarů ve střední (Merlot) i severní (Rondo) Evropě zanedbatelné…
Nedáte-li si pozor, čeká na vás v tomto případě skutečná chuťová mina. Navzdory zažité představě je totiž tento jemný a lahodný sýr pravým zabijákem červených vín.
Rovných 100 let uplyne od téměř pozapomenuté vinařské rebelie, k jejímuž potlačení bylo nutno nasadit na 40 tisíc vojáků.
„Zakorkování“ vína je přes veškerý technický pokrok stále vinařskou noční můrou.
V degustaci se toto legendární víno utkalo se dvěma svými soukmenovci – La Tâche a Echézeaux.