Nabídka En Primeur 2018
Nabídka En Primeur 2018
Nabídka En Primeur 2018
Hodnocení En Primeur 2018
Kampaň En Primeur je opět tady. Máme za sebou první dubnový týden, první nádech atlantického vzduchu a s ním i prvních 500 vůní a chutí bordeauxských vín. Jaký je ročník 2018?
První dubnový týden, první nádech atlantického vzduchu a s ním i prvních 500 vůní a chutí bordeauxských vín. Jaký je ročník 2018?
SOMMELIERSKÁ AKADEMIE pořádá XVIII. ročník vzdělávacího programu - Jarní kurz SOMMELIER - zahájení 6.4.2019 (www.sommelieracademy.eu) - NOVĚ ve vinotéce WINEBAR Michle.
Derniéra Svatovavřineckého? Ještě ne, přestože sehnat tři desítky atraktivních vzorků nejrozšířenější modré odrůdy českých a moravských vinic dá práce čím dál víc.
Různých sdružení, která usilují o výrobu vína „přírodě blízkým“ a ekologicky šetrným postupem, je velké množství. Liší se v mnoha parametrech (co je dovoleno a co nikoli), mnohdy daných i regionálními specifiky a příslušnou státní legislativou.
K poslechu, zpěvu i tanci vám bude vlastní písničky i známé hity (především) ze šedesátých let hrát skupina G.pardi na víně. K ochutnání či popíjení budou připravena zajímavá červená i bílá vína různých francouzských regionů.
Ch. Giscours a Ch. Rauzan Ségla vs. Pavillon Rouge du Ch. Margaux - bývaly doby, kdy tato vína mívala prakticky stejnou cenovku...
Deset vín ukáže v pěti mimořádně zajímavých porovnání vín vyšší úrovně nejen to, jak je výsledný charakter vína ovlivněn ročníkem, ale také rozdíly terroiru i způsobem práce jednotlivých vinařství.
Seriál „sousedských večeří“ v restaurantu Zas a znova přináší unikátní možnost ochutnat během jednoho večera francouzská vína spolu s mistrovskými díly hned dvou vynikajících šéfkuchařů.
Tradiční každoroční přehlídka Bordeaux v jeho mnoha podobách - jak sudových vzorků (tentokrát ročníku 2018), tak dalších současných i starších ročníků vín kategorie Grand Cru Classé i cru bourgeois.
K poslechu, zpěvu i tanci vám bude vlastní písničky i známé hity (především) ze šedesátých let hrát skupina G.pardi na víně. K ochutnání či popíjení budou připravena zajímavá červená i bílá vína různých francouzských regionů.
Ch. Cos d´Estournel, Ch. Pichon Baron, Forts de Latour…. a celá plejáda dalších vín všech kategorií z ročníku 2006 Vám bude k dispozici v rámci velké víněnkové degustace, kdy si každý vybírá dle svého zájmu, co chce ochutnat.
Seriál „sousedských večeří“ v restaurantu Zas a znova přináší unikátní možnost ochutnat během jednoho večera francouzská vína spolu s mistrovskými díly hned dvou vynikajících šéfkuchařů.
Crozes Hermitage 2016 od Michela Tardieu spolu s Châteauneuf-du-Pape ze Ch. Vaudieu 2014 budou největšími taháky této degustace, které zdatně doplní Gigondas 2015 z Domaine de Bosquets, Vinsobres 2015 od Domaine Perrin a další lahodná vána francouzského jihu.
Co skutečně znamená termín bio, jak se takto označená vína liší od „běžných“ vín na straně jedné a od biodynamických na straně druhé.
Seriál „sousedských večeří“ v restaurantu Zas a znova přináší unikátní možnost ochutnat během jednoho večera francouzská vína spolu s mistrovskými díly hned dvou vynikajících šéfkuchařů.
Skupina kultivarů s okcitánskou koncovkou „et“ (odkaz na drobné bobule), jejichž souhrnný název odvozují jedni od latinského „caput nigre“ (ve smyslu keř révy, plodící modré hrozny) a druzí od karmínové „bordó“ barvy vín (jazyková mutace carménère), byla ostravskými vínobuditeli posuzována již několikrát.
Tardieu Laurent - ročník 2017
Navoněné příslušníky pestré starobylé rodiny Tramínů, tj. Tramín červený a Tramín kořenný, posuzovali ostravští vínobuditelé r. 2002. Letos na podzim poprvé přišel na řadu doyen rodu, méně aromatický Savagnin alias Tramín bílý (staročesky Brynšt), a paletu barev obohatily módní odstíny oranžové…
Obnovené putování po francouzských krajích, jejich gastronomii a vínu nás tentokráte zavede do kraje slavného svými nezaměnitelnými sekty.
Velká přehlídka francouzských vín mnoha regionů, různých stylů i věku.
V týdnu od 19.11. (přesný termín po dohodě se zájemci). Jsou vína, která by člověk měl ochutnat alespoň jednou za život. K nim zcela nepochybně patří nejdražší (a nejspíše opravdu nejlepší) víno St-Émilionu – Ch. Ausone.
Obnovené putování po francouzských krajích, jejich gastronomii a vínu. A Beaujolais Nouveau poteče tentokrát proudem….
Dva crémanty budou předscénou pro 7 šampaňských vín, v nichž porovnáme, jak obstojí jedna z nejlepších komerčních značek (Veuve Cliquot) vedle špičkových domů (Jacquesson, Roederer) a jak odlišný výraz dá vínu převaha odrůdy Chardonnay, Pinot Noir či Pinot Meunier.
Napříč apelacemi i časem – volná, víněnková degustace. Na výběr bude 25 francouzských vín z posledních 50 let. Unikátní možnost nahlédnout, jak víno stárne a jaký vliv na to má kvalita ročníku či povaha odrůdy.
K poslechu, zpěvu a případně i tanci vám bude vlastní písničky i písně obecně známé hrát skupina G.pardi na víně. K decentnímu ochutnání či bohapustému popíjení budou připravena zajímavá červená i bílá vína různých francouzských regionů.
Na etiketě bez jakékoli klasifikace, zato s kvalitou předčící mnohá Grand Cru Classé. Skvělý terroir nad řekou v sousedství St. Estephe s příběhem téměř zaniklého a poté ke slávě znovuvzkříšeného château.
Deset vín ukáže v pěti zajímavých porovnání nejen to, jak je výsledný charakter vína ovlivněn ročníkem, ale také rozdíly terroiru i stylu jednotlivých vinařství.
Obnovené putování po francouzských krajích, jejich gastronomii a vínu. Několikachodové večerní menu s vybranými burgundskými víny.
Krásné počasí během sklizně jen završilo úspěšný rok pro vinaře v Beaujolais. První sklizené hrozny ukazují po všech stránkách výtečnou kvalitu - víno bude bohaté a koncentrované, aniž by přitom ztratilo na své typické svěžesti a lahodnosti.
Zatímco hollywoodský film Bokovka vedl k celosvětovému nárůstu prodeje Pinotu noir, v případě Chardonnay zafungoval „product placement“ obráceně. Kdo by kupoval stejné víno jako zoufalá Bridget Jonesová?
Jsme si vědomi, že cenám Jos. Oppelta synovce konkurovat nemůžeme (věřte nebo ne - ty ceny níže jsou opravdu v korunách). Na druhou stranu je ale třeba říci, že ročník 2017 je lepší než třeba 1925 :-)
Kampaň EP 2017 už je v samém závěru a čeká se už jen na pár posledních cen - jedna z nich vyšla dnes, oblíbené Ch. Haut Nouchet z Pessac-Léognanu.
"Stárneme, čas nám běží, beder užívejte svých!" Tak pravil římský básník Ausonius, jehož jméno nese jedno z nejslavnějších chateau v Bordeaux - Ch. Ausone.
Degustační návštěvy na jednotlivých chateaux trvají vždy jen chvilku - dozvíte se základní informace, ochutnáte - a jede se na další chateau, neboť každá minuta je drahá.
Dnešní nabídku jsme původně chtěli nazvat "Lafite a další bomby", ale trochu jsme se báli, aby se král bordeauxských vín přeci jen neurazil, když vedle něj stanou vína zcela jiné cenové kategorie.
Zde naleznete další sestavu slavných jmen, která nepotřebují dalšího komentáře. Vyšla cena i na bílý Haut Brion, letos (ale i mnohdy jindy) naprosto mimořádné víno.
Dnes jsme tu s rychlou zásilkou čerstvého (a vesměs vynikajícího) zboží z levého břehu, které z trhu zmizí velmi rychle, v některých případech okamžitě - některých vín je až o 50% méně.
Cena na Ch. Petrus zatím ještě nevyšla, ale těžko se zřejmě vejde pod 60 tisíc. Rozhodně se tedy vyplatí vyrazit na Žitný ostrov u Bratislavy, kde panují zcela jiné poměry...
Manželé Mecquenem bydlí a pěstují révu v Margaux (od r. 1985) na místě věru netradičním - ostrově Ile de Margaux, jenž se nachází na řece Garonne kousek před soutokem. Chce to, počítáme, vedle velké pracovitosti a obětavosti též pevnou víru, že nestoupne hladina...
Místní jména podle někdejších světců jsou obecně ve Francii hojným jevem a ani ve vinařské sféře jich není málo. Některá jsou dešifrovatelná snadno (St. Julien, St. Emilion....), ale St. Estèphe na první pohled přeci jen mate - Estèphe, kdo to je?
Nedávno žádali v tisku výzkumníci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně veřejnost o pomoc s mapováním výskytu specifického klíštěte - pijáka lužního. Ten text obsahoval řadu vyložených skvostů...
Horké dny pokračují, tak tu dnes pro vás máme - alespoň v osvěžující představě - bílá vína z kampaně Bordeaux 2017. Bílé hrozny se sbíraly velmi brzy, v naprosté pohodě a dokonalé zralosti. Vína jsou tedy ve výsledku živá a příjemná, zároveň dostatečně plná i harmonická.
Botrytická vína byla letos pozoruhodná jednou okolností – v obecně velmi vysokém standardu se levnější vína přiblížila kvalitou těm drahým měrou, jakou nepamatujeme. Platí to zejména o chateaux z okolí Barsacu, kde chladnější půdy přispěly k živějšímu, pestřejšímu projevu, než pocitově více sladká vína ze chateaux na teplejších půdách u Sauternes.
Pondělní dopoledne nebývá zrovna chvílí, kdy by člověk zálibně pomýšlel na víno. Ale vše se dá změnit - a vždy lze najít vzory, u nichž je možné se přiučit. Jedním z nich je René Lusseau, sklepmistr na Ducru Beaucaillou - a lze jen doufat, že ještě změní své letošní rozhodnutí odejít do důchodu. Bordeaux by bez něj bylo o hodně chudší.
Dnes vám přinášíme čerstvé ceny na vína z apelace Pauillac. Ta patřila mezi nejúspěšnější, jednak díky své poloze v blízkosti řeky a tím i minimálním škodám v důsledku mrazu a jednak díky obecně vysokému zastoupení letos skvělého Cabernetu Sauvignon.
Pouhých 20% úrody zůstalo Pierru Bernaultovi - ale jakých dvacet procent! Pevné a strukturované, ovšem zároveň nesmírně lahodné a chuťově barevné víno. Veliká krása.
Dnes bychom rádi přitáhli vaši pozornost k několika vínům, které tradičně patří k "úzkoprofilovým" a velmi rychle mizí z trhu.